Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta som du kan köpa, sälja och växla direkt, utan en mellanhand som en bank. Bitcoins skapare, Satoshi Nakamoto, beskrev ursprungligen behovet av ”ett elektroniskt betalningssystem som bygger på kryptografiska bevis i stället för tillit”.

Varje Bitcoin-transaktion som någonsin har gjorts finns i en offentlig huvudbok som är tillgänglig för alla, vilket gör transaktioner svåra att återkalla och svåra att förfalska. Detta är avsiktligt: Bitcoins har inte stöd av regeringen eller någon annan utfärdande institution, och det finns inget som garanterar deras värde förutom de bevis som finns inbakade i systemets hjärta.

”Anledningen till att de är värda pengar är helt enkelt att vi som människor har beslutat att de har ett värde – precis som guld”, säger Anton Mozgovoy, medgrundare och vd för det digitala finansiella tjänsteföretaget Holyheld.

Sedan Bitcoin lanserades offentligt 2009 har värdet stigit dramatiskt. Även om den en gång i tiden såldes för mindre än 150 dollar per mynt, säljs en Bitcoin nu, den 26 oktober 2021, för mer än 62 000 dollar. Eftersom utbudet är begränsat till 21 miljoner mynt förväntar sig många att priset bara kommer att fortsätta att stiga med tiden, särskilt när fler stora, institutionella investerare börjar behandla Bitcoin som ett slags digitalt guld för att skydda sig mot marknadsvolatilitet och inflation.

Mer information på Wikipedia

Hur fungerar Bitcoin?

Bitcoin bygger på ett distribuerat digitalt register som kallas blockkedja. Som namnet antyder är blockkedjan en länkad datamängd som består av enheter som kallas block och som innehåller information om varje enskild transaktion, inklusive datum och tid, totalt värde, köpare och säljare samt en unik identifieringskod för varje utbyte. Införandena radas upp i kronologisk ordning, vilket skapar en digital kedja av block.

”När ett block läggs till i blockkedjan blir det tillgängligt för alla som vill se det, vilket fungerar som en offentlig huvudbok över kryptovalutatransaktioner”, säger Stacey Harris, konsult för Pelicoin, ett nätverk av automater för kryptovalutor.

Blockkedjan är decentraliserad, vilket innebär att den inte kontrolleras av någon enskild organisation. ”Det är som ett Google Doc som vem som helst kan arbeta med”, säger Buchi Okoro, vd och medgrundare av den afrikanska kryptovalutabörsen Quidax. ”Ingen äger den, men alla som har en länk kan bidra till den. Och när olika personer uppdaterar den uppdateras även din kopia.”

Även om idén att vem som helst kan redigera blockkedjan kan låta riskabel är det faktiskt det som gör Bitcoin trovärdig och säker. För att ett transaktionsblock ska kunna läggas till i Bitcoins blockkedja måste det verifieras av majoriteten av alla Bitcoin-innehavare, och de unika koder som används för att känna igen användarnas plånböcker och transaktioner måste överensstämma med rätt krypteringsmönster.

Dessa koder är långa, slumpmässiga nummer, vilket gör dem otroligt svåra att framställa på ett bedrägligt sätt. Faktum är att en bedragare som gissar nyckelkoden till din Bitcoin-plånbok har ungefär samma odds som någon som vinner Powerball-lotteriet nio gånger i rad, enligt Bryan Lotti från Crypto Aquarium. Denna nivå av statistisk slumpmässighet blockchain verifieringskoder, som behövs för varje transaktion, minskar kraftigt risken för att vem som helst kan göra bedrägliga Bitcoin-transaktioner.

Hur fungerar Bitcoin Mining?

Bitcoin mining är processen att lägga till nya transaktioner till Bitcoin-blockkedjan. Det är ett svårt arbete. Personer som väljer att bryta Bitcoin använder en process som kallas proof of work, där datorer sätts in i en tävling för att lösa matematiska pussel som verifierar transaktioner.

För att locka gruvarbetare att fortsätta tävla för att lösa pusslen och stödja det övergripande systemet belönar Bitcoin-koden gruvarbetare med nya Bitcoins. ”Det är så här nya mynt skapas” och nya transaktioner läggs till i blockkedjan, säger Okoro.

I början var det möjligt för en vanlig person att bryta Bitcoin, men så är inte längre fallet. Bitcoin-koden är skriven så att det med tiden blir allt svårare att lösa dess pussel, vilket kräver allt mer datorresurser. I dag kräver Bitcoin-gruvdrift kraftfulla datorer och tillgång till enorma mängder billig el för att lyckas.

Bitcoin-gruvdrift ger också mindre betalt än tidigare, vilket gör det ännu svårare att få igen de ökande beräknings- och elkostnaderna. ”År 2009, när den här tekniken först kom ut, fick du varje gång du fick ett frimärke en mycket större mängd Bitcoin än vad du gör idag”, säger Flori Marquez, medgrundare av BlockFi, ett företag som förvaltar kryptoförmögenheter. ”Det finns fler och fler transaktioner [nu, så] det belopp du får betalt för varje stämpel blir mindre och mindre.” År 2140 beräknas alla Bitcoins ha kommit i omlopp, vilket innebär att gruvdrift inte kommer att frigöra några nya mynt, och gruvarbetarna kan i stället behöva förlita sig på transaktionsavgifter.

Hur man använder Bitcoin

I USA använder man i allmänhet Bitcoin som en alternativ investering som hjälper till att diversifiera en portfölj vid sidan av aktier och obligationer. Du kan också använda Bitcoin för att göra inköp, men antalet försäljare som accepterar kryptovalutan är fortfarande begränsat.

Stora företag som accepterar Bitcoin är bland annat Microsoft, PayPal och Whole Foods, för att nämna några. Du kanske också hittar några små lokala återförsäljare eller vissa webbplatser som tar emot Bitcoin, men du måste gräva lite.

Du kan också använda en tjänst som låter dig ansluta ett betalkort till ditt kryptokonto, vilket innebär att du kan använda Bitcoin på samma sätt som du skulle använda ett kreditkort. Detta innebär också i allmänhet att en finansiell leverantör omedelbart omvandlar dina Bitcoin till dollar. ”Crypto.com och CoinZoom är två tjänster som har reglering i USA”, säger Montgomery.

I andra länder – särskilt i länder med mindre stabila valutor – använder människor ibland kryptovalutor i stället för sin egen valuta.

”Bitcoin ger människor en möjlighet att lagra värde utan att förlita sig på en valuta som stöds av en regering”, säger Montgomery. ”Det ger människor en möjlighet att skydda sig för ett värsta scenario. Du ser redan människor i länder som Venezuela, Argentina, Zimbabwe – i länder med stora skulder – Bitcoin får en enorm spridning.”

När du använder Bitcoin som en valuta, inte som en investering, i USA måste du vara medveten om vissa skattekonsekvenser.

Hur man köper Bitcoin

De flesta människor köper Bitcoin via kryptovalutabörser. Börser gör det möjligt att köpa, sälja och inneha kryptovaluta, och att upprätta ett konto liknar att öppna ett mäklarkonto – du måste verifiera din identitet och tillhandahålla någon form av finansieringskälla, till exempel ett bankkonto eller ett betalkort.

Bland de större börserna finns Coinbase, Kraken och Gemini. Du kan också köpa Bitcoin hos en nätmäklare som Robinhood.

Oavsett var du köper dina Bitcoin behöver du en Bitcoin-plånbok för att lagra dem. Detta kan vara vad som kallas en varm plånbok eller en kall plånbok. En varm plånbok (även kallad onlineplånbok) lagras av en börs eller en leverantör i molnet. Leverantörer av onlineplånböcker är bland annat Exodus, Electrum och Mycelium. En kall plånbok (eller mobil plånbok) är en offline-enhet som används för att lagra Bitcoin och är inte ansluten till internet. Några mobila plånboksalternativ är Trezor och Ledger.

Några viktiga anmärkningar om att köpa Bitcoin: Även om Bitcoin är dyrt kan du köpa fraktionerade Bitcoin från vissa försäljare. Du måste också se upp för avgifter, som i allmänhet är små procentandelar av ditt kryptotransaktionsbelopp, men som verkligen kan bli höga vid köp av små belopp. Slutligen ska du vara medveten om att Bitcoin-köp inte är omedelbara som många andra aktieköp till synes är. Eftersom Bitcoin-transaktioner måste verifieras av gruvarbetare kan det ta minst 10-20 minuter innan du ser ditt Bitcoin-köp på ditt konto.

Hur man investerar i Bitcoin

Precis som en aktie kan du köpa och behålla Bitcoin som en investering. Du kan till och med nu göra det i särskilda pensionskonton som kallas Bitcoin IRAs.

Oavsett var du väljer att hålla dina Bitcoin varierar människors filosofier om hur du ska investera dem: Vissa köper och behåller den på lång sikt, andra köper och siktar på att sälja efter ett prisrally och andra satsar på att priset ska sjunka. Bitcoins pris över tid har upplevt stora prissvängningar och har gått så lågt som 5 165 dollar och så högt som 28 990 dollar bara under 2020.

”Jag tror att människor på vissa ställen kanske använder Bitcoin för att betala för saker, men sanningen är att det är en tillgång som ser ut att öka i värde relativt snabbt under en tid”, säger Marquez. ”Så varför skulle du sälja något som kommer att vara värt så mycket mer nästa år än vad det är idag? Majoriteten av dem som innehar den är långsiktiga investerare.”

Konsumenter kan också investera i en Bitcoin mutual fund genom att köpa aktier i Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), även om den för närvarande bara är öppen för ackrediterade investerare som tjänar minst 200 000 dollar eller har en nettoförmögenhet på minst 1 miljon dollar. Detta innebär att majoriteten av amerikaner inte kan köpa in sig i den. I Kanada börjar dock diversifierade Bitcoin-investeringar bli mer tillgängliga. I februari 2021 började Purpose Bitcoin ETF (BTCC) handlas som världens första Bitcoin ETF, och Evolve Bitcoin ETF (EBIT) har också godkänts av Ontario Securities Commission. Amerikanska investerare som söker exponering för Bitcoin eller Bitcoin-liknande kan överväga blockchain ETF:er som investerar i den teknik som ligger till grund för kryptovalutor.

En viktig anmärkning är dock att: Även om kryptobaserade fonder kan öka diversifieringen av kryptobaserade innehav och minska risken något, har de fortfarande betydligt högre risk och tar ut mycket högre avgifter än breda indexfonder med historisk stabil avkastning. Investerare som vill öka sin förmögenhet stadigt kan välja indexbaserade ömsesidiga fonder och börshandlade fonder (ETF:er).

Bör du köpa Bitcoin?

I allmänhet stöder många finansexperter sina kunders önskan att köpa kryptovaluta, men de rekommenderar det inte om inte kunderna uttrycker intresse. ”Den största oron för oss är om någon vill investera i krypto och investeringen de väljer inte går bra, och då kan de plötsligt inte skicka sina barn till college”, säger Ian Harvey, en certifierad finansiell planerare (CFP) i New York City. ”Då var det inte värt risken.”

Den spekulativa karaktären hos kryptovalutor får vissa planerare att rekommendera dem för kundernas ”sidoinvesteringar”. ”Vissa kallar det för ett Vegas-konto”, säger Scott Hammel, CFP i Dallas. ”Låt oss hålla detta borta från vårt verkliga långsiktiga perspektiv, se till att det inte blir en för stor del av din portfölj.”

I en mycket verklig mening är Bitcoin som en enskild aktie, och rådgivare skulle inte rekommendera att placera en stor del av din portfölj i ett enskilt företag. På sin höjd föreslår planerare att man inte lägger mer än 1 % till 10 % i Bitcoin om man brinner för det. ”Om det var en enda aktie skulle du aldrig allokera en betydande del av din portfölj till den”, säger Hammel.