Den landbaserade speljätten MGM Resorts har kommit överens om att förvärva onlinespeloperatören LeoVegas för cirka 607 miljoner dollar (482,8 miljoner pund/ 576,6 miljoner euro).

 

LeoVegas styrelse rekommenderade enhälligt erbjudandet.

MGM kommer att betala 61 kronor (4,90 pund/ 5,85 euro/6,16 dollar) per aktie för att förvärva LeoVegas hela aktiekapital, vilket enligt LeoVegas är en premie på 44 procent jämfört med LeoVegas stängningskurs den 29 april. Operatören sade att den kommer att finansiera affären genom sina befintliga kassareserver.

Bill Hornbuckle, VD och koncernchef för MGM Resorts, sade att affären skulle göra det möjligt för MGM att erbjuda onlinespel i Europa och på andra platser. Operatören erbjuder för närvarande BetMGM online-produkten i Nordamerika genom ett samriskföretag med Entain, ett företag som MGM lade fram ett erbjudande om att förvärva förra året.

”Vår vision är att vara världens främsta spelunderhållningsföretag, och denna strategiska möjlighet med LeoVegas kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta att öka vår räckvidd över hela världen”, sade han. ”Vi har nått anmärkningsvärda framgångar med BetMGM i USA, och med förvärvet av LeoVegas i Europa kommer vi att utöka vår närvaro inom onlinespel globalt.

”Vi anser att detta erbjudande skapar en övertygande möjlighet som gör det möjligt för de kombinerade teamen på MGM Resorts och LeoVegas att påskynda vår globala digitala speltillväxt och till fullo förverkliga potentialen i vår omnikanalstrategi. Vi ser fram emot att kunna välkomna LeoVegas-teamet till vår MGM Resorts-familj.”

Dessutom har vissa ledande aktieägare i LeoVegas, inklusive den största ordföranden och ordföranden Gustaf Hagman, lovat att rösta för affären. Tillsammans äger dessa aktieägare 15,3 procent av LeoVegas. Styrelseledamoten Torsten Söderberg, som äger 4,6 % av företaget, har inte lovat att rösta för affären, men ”har förklarat att han är mycket positiv till erbjudandet”.

LeoVegas styrelse sade att affären var vettig för båda företagen med tanke på verkligheten i den moderna spelindustrin.

”LeoVegas är verksamt i en bransch som kännetecknas av bland annat hög innovationstakt, ny reglering och konsolidering”, sade styrelsen. ”I detta sammanhang anser styrelsen att den industriella logiken och den strategiska passformen mellan LeoVegas och MGM är attraktiv och bör tjäna både företaget och dess anställda väl i framtiden.”

Om affären godkänns av 90 procent av LeoVegas aktieägare förväntas den slutföras under andra halvåret 2022.

Regulus Partners noterade att affären väckte frågor om MGM:s relation med Entain framöver.

”Den uppenbara elefanten i rummet är BetMGM JV med Entain”, sade Regulus. ”Entain är framgångsrikt inbäddat i alla större amerikanska delstater, har gemensamt ägande av BetMGM:s varumärke och är mycket mer kapabel än LeoVegas inom produktkategorierna sportspel och poker.

”Entain nämns inte i MGM:s pressmeddelande, vilket kanske berättar sin egen historia. För närvarande är berättelsen om en kompletterande strategi utanför USA, men genom att äga LeoVegas kommer MGM tydligt att konkurrera med Entain överallt utom i USA, medan de tre kommer att gå inbördes möten i Kanada.”

För 2021 rapporterade LeoVegas en marginell intäktsökning på årsbasis till 391,2 miljoner euro (329,0 miljoner pund/ 445,1 miljoner dollar), medan nettovinsten sjönk med 38,9 % på årsbasis.

 

Du kanske också gillar: